مقدمه: آجیل خام، به عنوان هدیهای ارزشمند از جانب طبیعت تلقی میشود، در اسناد تاریخی بدست آمده حاکی از آن است که از قدیم الایام زرتشتیان در اعیاد و جشنها از مغز آجیلها در جهت رنگ و لعاب بخشیدن به مراسمات خود استفاده کردهاند و در بازههای مختلف تاریخ، طبیبان بسیاری استفاده از خواص آجیل خام به عنوان دارو تاکید کردهاند.
خواص آجیل خام، این دانههای خوشمزه شامل موارد مختلفی میشود که هر کدام به تنهایی دارای ارزش غذایی بالایی میباشند که برا حفظ و تقویت سلامتی بدن ضروری هستند، در ادامه به بررسی انواع آجیل مغز خام، روشهای نگهداری و مصرف و همچنین خواص هر یک خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
آجیل خام چیست؟
آجیل خام یا آجیل خام پاک شده به دانههای خوراکی خوشمزهای گفته میشود که از درختان، بوتهها و گیاهان مختلف بدست میآیند و معمولا دارای یک پوسته سخت میباشند که در مواردی این پوسته سخت از مغز جدا شده و به صورت طبیعی و بدن هیچگونه فرآیند فرآوری همچون تفت دادن آجیل، پختن آجیل و یا بو دادن آجیل بر روی آنها صورت نگرفته و دارای طعم طبیعی هستند و با هیچگونه مواد افزودنی همچون زعفران، نمک، سرکه و غیره طعمدار نشده باشند.
خواص آجیل خام و ویزگیهای مفیدی که دارند که هر کدام در جایگاه خود به عنوان یک ماده غذایی کامل معرفی و توصیه میشوند.
انواع آجیل خام و خواص شگفتانگیز هر یک
آجیل خام به روشهای مختلفی از جمله تک مغز، سه مغز، چهار مغز و مخلوط یا چند مغز عرضه میشوند که شما عزیزان میتوانید پس از مطالعه این مقاله، آجیل مناسب خود را شناخته و تهیه نمایید. چند مورد از متداولترین و محبوبترین آجیلهای خام شامل موارد زیر میباشند:
مغز پسته
پسته این مغز خوشمزه با ظاهر جذاب و طعم بینظیر خود، یکی از آجیلهای محبوب در سراسر جهان است. پسته دارای مواد معدنی و ویتامینهای مختلفی است که برای سلامتی شما بسیار مفید میباشند. پسته سرشار از آهن میباشد که به جریان خون و سلامتی قلب کمک شایانی میکند. پسته خام به روشهای مختلفی از جمله خلال پسته و پودر پسته تولید و مصرف میگردد که در صنایع شیرینی پزی و آشپزی کاربرد فراوانی دارد.
جهت مطالعه بیشتر درباره خواص شگفت پسته به مقاله پسته خام: منبع انرژی طبیعی برای ورزشکاران مراجعه فرمایید.
مغز بادام
مغز بادام درختی نیز از جمله آجیلهای محبوب و خوشمزهای است که علاوه بر طعم شیرین و لذیذ آن، فواید بسیار زیادی برای سلامتی افراد دارد، مغز بادام درختی خام سرشار از ویتامین E، منیزیم و فیبر است و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی که کار محافظت از سلولهای بدن را بر عهده دارد، شناخته میشود.
همچنین مغز بادام درختی خام برای سلامت استخوانها و عملکرد بهتر عضلات بسیار مفید است، فیبر موجود در مغز بادام به تنظیم دستگاه گوارش و همچنین کاهش کلسترول خون کمک میکند.
مغز گردو
مغز گردو، که از دیرباز به عنوان یکی از عناصر اصلی و کاربردی در بین آجیلهای خام شناخته شده است. مغز گردوی خام در آشپزی و صنایع شیرینی پزی نیز مصرف زیادی در کل جهان دارد. گردو یک منبع عالی برای امگا 3 میباشد که خاصیت چربی سوزی طبیعی دارد به سلامت قلب و عروق، مغز و سیستم ایمنی بدن بسیار کمک میکند. گردوی خام سرشار از آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است که هر یک نقشی حیاتی در حفظ سلامتی بدن دارند.
مغز فندق
مغز فندق خام دارای طعمی شیرین و یک بافت ترد میباشد به همین به عنوان دلیل یکی از آجیلهای محبوب و خوشمزه به شمار میرود. مغز فندق حاوی مقادیر بالایی از ویتامین E میباشد که یک آنتی اکسیدان قوی میباشد و کار محافظت از سلولهای بدن را بر عهده دارد. منگنز موجود در مغز فندق در جهت سلامت استخوانها بسیار کمک کننده است. فندق خام در صنعت شکلات سازی و همچنین شیرینی پزی نیز مصرف جهانی دارد.
مغز بادام هندی
مغز بادام هندی خام با طعم بینظیر خود یکی از خوشمزهترین و محبوبترین انواع آجیلهای خام است. همانطور که از نامش پیداست زادگاه اصلی آن کشور هندوستان میباشد. تولید مغز بادام هندی کار بسیار دشواری است همچنین طرفدارانداران زیادی در سراسر جهان دارد و دلیل قیمت بالای آن نیز به همین دلیل است. بادام هندی منبع غنی از پروتئین، منیزیم و آهن است.
مغز بادام زمینی
مغز بادام زمینی خام، جزو خانواده حبوبات محسوب میشود، اما خواص و کاربرد آن باعث شده تا در دسته آجیلها نیز قرار گیرد. بادام زمینی سرشار از پروتئین، فیبر و ویتامین B3 میباشد که بدن انسان همواره به آنها نیاز مبرم دارد. بادام زمینی خام به صورت کره نیز عرضه میگردد که طرفداران بسیاری دارد.
خواص آجیل خام و درمان بینظیر بیماریها
خواص آجیل خام بسیار شگفتانگیز هستند که به راحتی نمیتوان جایگزینی برای آنها یافت، این خواص بینظیر آجیل خام بر نواحی مختلف بدن تاثیرات مثبت شگفتانگیزی میگذارند. در ادامه به تاثیرات مثبت آجیل خام بر هر یک از اعضای بدن میپردازیم با ادامه مقاله همراه باشید:
تقویت قلب و عروق
چربیهای غیر اشباع موجود در آجیل خام مانند امگا 3 به کاهش کلسترولهای بد و افزایش کلسترولهای مفید کمک میکنند، که باعث کاهش بیماریهای قلبی عروقی میشوند.
کنترل قند خون
یکی از فواید بینظیر مغز آجیل خام و خواص آجیل خام، وجود مقدار زیادی فیبر در آنهاست که تنظیم قند خون و در نتیجه بهبود علائم دیابت میباشد.
کاهش وزن و لاغری
پروتئین و فیبر بالای موجود در آجیل خام باعث میشود تا افراد احساس سیری کرده و در نتیجه اشتهای خود را کنترل نمایند و در پی آن باعث کاهش وزن خواهد شد.
تقویت سیستم ایمنی
ویتامینها و همچنین مواد معدنی مختلف موجود در آجیل خام، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از انواع بیماریهای خطرناک جلوگیری میکند و اهمیت خواص آجیل خام را بیش از پیش به ما یادرآور می شود.
بهبود عملکرد مغز
مغز انسان برای ادامه فعالیت خود و همچنین بهبود عملکرد آن نیازمند مقادیر زیادی ویتامین E و آنتی اکسیدانها است که میتوان آن را در آجیلهای خام یافت.
تقویت استخوانها
کلسیم و منیزیم موجود در آجیل خام باعث سلامتی استخوانها شده و از پوکی استخوان در افراد جلوگیری میکند.
زیبایی پوست و مو
آجیل خام دارای ویتامین E و آنتی اکسیدانها میباشد که به رشد و حفظ سلامتی پوست و مو کمک شایانی میکند.
روشهای مصرف آجیل خام
مغز آجیلهای خام به روشهای مختلفی از جمله به صورت میان وعده، استفاده در سالادها، پختن غذاها، دسرها و همچنین به صورت کره مصرف میگردد.
از آجیلهای خلالی یا آجیلهای پودری به منظور استفاده در آمادهسازی شیرینیها و تزئیین آنها استفاده میشود.
نکات مهم در مصرف آجیل خام
در هنگام مصرف آجیل نباید زیاده روی کرد، چرا که حاوی مقادیر بالایی از کالری است، همچنین نگهداری درست از آجیل نیز بسیار حائز اهمیت میباشد، توصیه میشود آن را در جای خشک، خنک و داخل ظروف در بسته نگهداری کنید تا ضمن حفظ کیفیت آن از فاسد شدن و کاهش خواص آن جلوگیری به عمل آید.
خرید آجیل خام باید از منابع معتبر صورت گیرد و از کیفیت و تازگی آن اطمینان حاصل کنید.
آجیل خام بهتر است یا بو داده؟
آجیل خام یا بو داده تفاوت چندانی از لحاظ ارزش غذایی ندارند، اما با این حال تفاوتهایی نیز دارند. یکی از تفاوتها در میزان رطوبتی است که آجیل بو داده به واسطه گرمایی که در هنگام فرآوری میبیند از دست میدهد و نسبت به آجیل خام تردتر میباشد و همچنین آجیل بو داده مقداری نمک در هنگام فرآیند آماده سازی، جذب کرده است که این میزان نمک مستعد ایجاد مشکلاتی مانند افزایش فشار خون و مشکلات قلبی عروقی است. در نتیجه انتخاب نوع آجیل خام یا بو داده بستگی به نیاز شما دارد.
مدلهای مختلف عرضه آجیل خام
مغز آجیل خام در بازار به شکلهای مختلفی عرضه میشوند که هر کدام دارای ویژگیهای خاصی میباشند. به طور مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آجیل تک مغز
آجیل چهار مغز خام (بادام درختی، پسته، بادام هندی، فندق)
آجیل سه مغز خام (بادام درختی، پسته، بادام هندی)
آجیل چند مغز خام (بادام درختی، پسته، بادام هندی، فندق، گردو، بادام زمینی)
آجیل خام به صورت خلالی و پودر
تمامی این آجیلهای خام به صورت فلهای و یا بسته بندی در وزنهای مختلف قابل عرضه هستند، که میتواند هدیهای ارزشمند جهت تقدیم به دوستانتان باشد.
حفظ و نگهداری آجیل خام در منزل
یکی از نکات مهمی که بسیار حائز اهمیت میباشد و باید به آن توجه ویژه داشت حفظ و نگهداری آجیل خام است، برای حفظ رطوبت و جلوگیری از نفوذ گرد و خاک و حشرات بهتر است آجیل خام خود را داخل یک ظرف شیشهای یا پلاستیکی در بسته قرار داده و از بسته بودن کامل ظرف، اطمینان حاصل کنید، ظرف مورد نظر را در محل خشک و خنک مانند کمد و کابینت قرار دهید تا به دور از نور مستقیم خورشید باشد.
آجیل خام به دلیل اینکه نمک و مواد نگهدارنده ندارد طول عمر کمتری نسبت به آجیل بو داده و آجیل شور دارد و در شرایط عادی 6 ماه و در یخچال تا یک سال قابل نگهداری است.
توصیه میشود آجیل را در مقادیر کم تهیه نمایید تا ضمن استفاده سریعتر، توانایی خرید آجیل تازه در مقاطع زمانی کوتاهتر را داشته باشید.
نتیجهگیری
آجیل خام به عنوان یک میان وعده با ارزش غذایی بالا است که دارای خواص بسیاری میباشد و به حفظ و تقویت سلامتی شما کمک بسیاری میکند. انواع مختلفی از آجیلهای خام موجود است که تهیه هر یک بستگی به نیاز شما دارد چرا که با شناخت خواص هر کدام، میتوانید از فواید بینظیر آنها بهرهمند شوید. با تهیه این آجیل خام و استفاده در رژیم غذایی خود از موهبتهای طبیعی این مغزهای خوشمزه غافل نشوید.